בשנים האחרונות אנו עדים לשינויים המתחוללים במאפייני המגורים של המגזר הדתי החרדי. כתוצאה ממוצוקת הדיור, יותר ויותר מגדלי מגורים לאוכלוסיה הדתית והחרדית נבנים בירושלים בין היתר בשכונות גבעת שאול, קרית משה ובית וגן.
איך מתמודדים עם האתגר השיווקי של מכירת דירות חדשות לציבור דתי חרדי במגדלי מגורים?
בעבר, חרדים לא נהגו לגור במגדלי מגורים וגובהם של בנייני המגורים במגזר החרדי, ברוב המקרים, לא עלה על שש קומות. הסיבה לכך היא התפיסה של חלק מהמגזר הדתי והחרדי אשר אינו מוכן להשתמש במעליות בשבתות ובחגי ישראל, והצורך במרפסות סוכה שאותם מאוד מסובך לתכנן במגדלים רבי קומות.
חברת "דרא" משווקת בימים אלה מתחם מגורים שמוקם על ידי חברת "אלעד ישראל" בשכונת בית וגן, מהשכונות הוותיקות והמבוססות בעיר. המתחם מורכב משני מגדלי מגורים בני 18 קומות כ"א ומיועד בעקרו לאוכלוסייה הדתית והחרדית. עד כה שווק ואוכלס מגדל אחד ושיווקו של המגדל השני צפוי להתחיל בעוד מספר חודשים.
קובי בן שמחון , מנהל המכירות של חברת דרא בירושלים מסביר:
"בשנים האחרונות, מדיניות הבנייה בשכונות החרדיות השתנתה וצצים יותר ויותר מגדלים. הביקוש הגבוהה וההיצע המוגבל של שטחים לבניה גורם לכך שיותר ויותר מגדלים מתוכננים בשכונות החרדיות.
האוכלוסייה הדתית והחרדית בירושלים מורכבת מגוונים רבים, חלקם מחמירים יותר וחלקם מחמירים פחות, אולם הצורך במרפסות סוכה ומגבלת השימוש במעליות קיימת ברוב המגזרים מה שהופך את השיווק לאתגר לא פשוט.
הפתרונות לבעיות השונות הם מגוונים, למשל, עבור החרדים שנרתעים מהשימוש במעלית שבת נוצר תו כשרות למעלית אשר ניתן להשתמש בו ללא חשש בשבתות וחגי ישראל".
קיים מתן הכשר למעליות?
"מושג הכשרות בתחום המעליות דומה מאוד למושג הכשרות בענף המזון. תחום המעליות נהנה מ'הכשר' המכובד על ידי מגזרים מסוימים בקרב הקהל החרדי והדתי לאומי, והשיפורים הטכנולוגיים שחווה ענף זה בשנים האחרונות מאפשר גם לחלק מציבור החרדים האורתודוכסים להשתמש בבטחה במעלית שבת ללא חשש חילול שבת .
"קיימים שני הכשרים המקובלים בתחום המעליות – האחד של מכון 'צומת' הזוכה לתמיכתו של הרב אויערבך והשני של המכון הטכנולוגי לבעיות הלכה באמצעות הרב לוי יצחק הלפרין.
"למרות הפתרונות ההלכתיים המצוינים לעיל אנו רואים שחלק מהחרדים האורתודוכסים אשר בחרו לרכוש דירות מגורים במגדל העדיפו עדיין לרכוש דירות בקומות הנמוכות של המגדל".
איך אתם מתמודדים עם האתגר של מכירת דירות לחרדיםדתיים במגדל אלעד בית וגן?
א. "תמחור נכון של הבניין – למשל מחירים גבוהים יותר דווקא לדירות בקומות הנמוכות להבדיל ממגדלים לציבור החילוני בהם המחיר עולה מקומה לקומה.
ב. הקפדה על תכנון נכון ומתאים לקהל היעד. למשל התעקשות על מרפסות סוכה שקשה מאוד לתכנן במגדל גבוה, תכנון מטבחים גדולים ועוד.
ג. השגת הכשר למעליות השבת.
ד. פנייה לקהל היעד הנכון שמוכן ואפילו מעוניין לגור בבניין מודרני, קצת מחוץ ללב הקהילה בחזקת – 'רחוק מן העין- קרוב ללב'".
התוצאה: חרדים ודתיים, ישראלים ותושבי חוץ, המעוניינים לעבור להתגורר בשכונות המבוקשות או לשדרג את דירתם ובכל זאת להישאר בשכונה המוכרת והאהובה, עוברים להתגורר במגדלי המגורים המודרניים וליהנות מאיכות חיים משופרת, נוף, ופרטיות.
כתבה: רותי בוסידן