פחות מ-7%!
מיפוי ישראל לפי חיזוק הדירות מפני רעידות אדמה, מראה כי עד היום חוזקו פחות מ-7% מסך הדירות בישראל הזקוקות לחיזוק.
רעידת האדמה הגדולה בטורקיה, שגבתה כבר את חייהם של אלפי אנשים והחריבה אלפי בניינים במדינה, השאירה את כולנו בתדהמה, אך גם חשפה שוב את פוטנציאל האסון שעלול להתרחש בישראל אם רעידת אדמה בסדר גודל כזה תתרחש בישראל והחשיבות של תמ"א 38 ככלי לחיזוק מבנים כנגד רעידות אדמה. עולה שוב השאלה מדוע הבירוקרטיה מנצחת והמדינה לא מוצפת בפרויקטי התחדשות שימגנו את הדירות, יוסיפו ממ"דים ויקנו ביטחון אישי לאזרחים.
מחקר שערכה דרא על מצב ההתחדשות העירונית בישראל מעלה מספרים שכולנו צריכים להכיר. בין אם אנחנו דיירים ובין אם אנחנו משקיעים. התחדשות עירונית אינה רק מושג להשבחת נכס או לחידוש פני הבניין. המשמעות היא קיומית. לא פחות. והיום יותר מתמיד. אז איפה אנחנו עומדים בישראל? מן המחקר עולה, כי בכל שנות קיומה של תמ"א 38 מאז 2005 חוזקו כ-40 אלף יחידות דיור – 6.5% מ-610 אלף הדירות בישראל הזקוקות לחיזוק.
איפה לדעתכם רוב הדירות שחוזקו? נכון, באזור המרכז, בעוד שבאזורי הפריפריה, בדגש על מזרח המדינה שקרוב לשבר הסורי אפריקאי, האחוז הרבה יותר נמוך.
בהתחדשות עירונית אנחנו לא תלויים בשיווקי קרקע של המדינה, החסם העיקרי הוא בירוקרטיה. בירוקרטיה מול דיירים, בירוקרטיה מול הרשויות – וכולם מפסידים מזה. מאות אלפי אנשים חיים בבתים לא ממוגנים, בעוד שמעוכבות עשרות אלפי יחידות דיור שיכולות לצאת לשוק שמשווע למלאי.