אורך זמן הבנייה בישראל שבר שיאים בשנים האחרונות, והמחסור בידיים עובדות בענף בעקבות מלחמת חרבות ברזל בוודאי שלא תרם למצב. על פי נתונים של התאחדות הקבלנים בוני הארץ, משך הזמן לבניית דירה מרגע התכנון בוועדות התכנון והבנייה ועד מסירת המפתח לרוכשים עומד בממוצע על כ-13 שנים, כאשר משך זמן הבנייה בפועל מצוי בעלייה מתמדת ומתקרב ל-3 שנים. מדוע המצב רק הולך ומחמיר?
מהנתונים עולה כי כחצי שנה מוקדשת להכנת תוכנית לוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה, כ-4 שנים יעברו עד שהתוכנית תאושר במוסדות התכנון, שנתיים נוספות יוקדשו להסרת חסמים בירוקרטיים (כגון מחסור בתשתיות, טיהור קרקע ועוד), עוד שנתיים להכנת תוכנית פיתוח, פרסום מכרז והליכיו, כשנה וחצי יוקדשו למתן היתר בנייה, עוד חצי שנה לקבלת היתר והתחלת בנייה וכאמור כ-3 לגמר בנייה.
דרור אוהב ציון, מנכ"ל ובעלי דרא שיווק נדל"ן, מתייחס לעיכובים בבנייה של מיזמי התחדשות עירונית. "בימים אלה אנו מנסים לקדם תוכנית תמ"א 38/2 (הריסה ובנייה מחדש) באחד הרחובות בצפון תל אביב", הוא מספר. "התהליך מול דיירי הבניין החל עוד בשנת 2016, וב-2018 נחתם עמם הסכם, למעט מספר מתנגדים. אך כמות הקשיים והמהמורות בדרך היא לא נתפסת, גם מצד דיירים וגם מצד הרשויות. כל מספר חודשים נחתה בפנינו דרישה אחרת. לאורך הדרך, היינו צריכים להתגבר על קשיי תכנון רבים בגלל אין ספור דרישות ומגבלות, כמו תכנון חדר טרנספורמציה בבניין, שלא ברור אם יש צורך בו, שינוי תכנון חניון וביטול ממ"דים והפיכתם לממק"ים בגלל עצים במגרש השכן אשר לא הורשנו להעתיק ועוד".
בנוסף, הוא אומר כי ישנם עדיין דיירים מתנגדים שמגישים ערר לקידום הפרויקט מסיבה כזו או אחרת: "הסוף אמנם מתקרב, אבל תמיד בצעד קדימה ובצעד אחורה. אנחנו בשנת 2024 ואני מאוד אשמח אם יהיה היתר בנייה בשנת 2026, 10 שנים לאחר התחלת התהליך. מדובר בבניין בודד וחשוב לציין כי במתחמי פינוי בינוי הקצב אף איטי יותר והמורכבות גדולה יותר. הבעיה העיקרית היא שהרשויות והדיירים אינם מחויבים ללוחות זמנים. כך הסחבת יכולה להיות כמעט אין סופית".
אז מה הפתרון? לשיטתו של אוהב ציון, ראשית יש "לחייב את הרשויות המעורבות בהליך הרישוי במתן תשובות והתייחסות לכל בקשה או תוכנית תוך זמן קצוב, לתגמל על עמידה בלוחות זמנים ולקנוס על עיכובים; כמו כן, יש לחייב את הדיירים בלוחות זמנים להתקשר מול יזם לביצוע תמ"א 38, כפי שמחייבים דיירים שמתגוררים בניינים שמוגדרים בניינים בסיכון לבצע שיפוץ וטיפול במפגע תוך זמן קצוב"; ובנוסף, יש לקבע את ההטבה שמקבלים דיירים מהיזם (X מ"ר לדירה) כדי לחסוך את הליך המו"מ הארוך שממסחר את כל התהליך".