כולנו יודעים שנוף ים וכמו כן, עיצוב דירה על ידי מעצבת פנים מוסיף לשווי דירה ונוף של בית קברות מוריד מערכה. השאלה האמיתית היא כמה שווה נוף יפה כמו ים או גבעות ירוקות, כמה פוגע במחיר הדירה כשהנוף מכוער כמו אזור תעשיה, בית קברות וכו', ואיך מתגברים על נוף שכזה?
באזור גוש דן נוף ים הוא הנוף שאנשים מוכנים לשלם עליו את הסכומים הגבוהים ביותר מסביר דרור אוהב ציון, מנכ"ל דרא, שאחראית לשיווק פרוייקט הבנייה מכירת הדירות ברחוב רזיאל 2 בצפון יפו, גבול תל אביב דירות עם נוף לים בפרוייקט נמכרות בכ 20-25% מעל דירות עם נוף לרחוב.
ערך הנוף נותח בעבר על ידי השמאי הממשלתי הראשי דאז יעקב אודיש, ומי שהיתה אז מנהלת מחלקת המחקר והמידע באגף השמאי הממשלתי, ד"ר לריסה פליישמן. אודיש ופליישמן בחנו מדגם של 2,811 עסקות שבוצעו בין 1997 ל–2004 בדירות בבנייה רוויה ב–11 ערים – בעיקר בשכונות מגורים ברמה סוציו־אקונומית בינונית, והוסיפו להן עסקות שבוצעו במגדלי היוקרה בבאזל, בית חנה, האופרה, מגדלי אלרוב (אקירוב), דוד המלך, גן העיר וישרוטל טאואר. השניים התחשבו במידת החשיפה לנוף, לרבות זוויות ראייה והפרעות, ולהשלמת הצד הסטטיסטי דנו עם שמאים, מתווכים וקבלנים. מהמחקר עלה כי נוף ים שנשקף מדירה ברחוב הירקון מעלה את שוויה ב–13.5% בממוצע. כשמדובר בנוף ממגדלי יוקרה התברר כי דירות עם נוף מלא לים, יקרות יותר ב–47.7% בממוצע בהשוואה לדירות ללא נוף בכלל. דירות עם נוף לעיר ו/או עם נוף חלקי לים יקרות ב–17.7% מדירות ללא נוף כלל.
אכן באזור גוש דן, הנוף לים הוא יוצר הערך המשמעותי, לעומת זאת בירושלים ,מסביר אוהב ציון, נוף להר הבית יקפיץ את מחירי הדירות באופן משמעותי לעומת דירות עם נוף אורבני "רגיל" ובעשרות אחוזים לעומת דירות ללא נוף.
בפרויקט מוזיאון רזידנס, הצופה אל הגן הבוטני ואל נופי העיר, דירה עם נוף תימכר בכ-20% יותר מדירה ללא נוף.
בישובים, בתים פתוחים לנוף יעלו את מחירי הבתים בעשרה עד עשרים אחוזים ביחס לבתים ללא נוף, למשל בית למכירה בקרית גת או לחילופין דירות למכירה בקריות עם נוף פנורמי יעלה משמעותית יותר מבית ללא נוף. כדאי לקחת זאת בחשבון בתכנון העמדת הבתים והפיתוח. ישנן אטרקציות נוף נוספות, בקיסריה למשל, נוף למגרש גולף יעלה ערך הבית כמו נוף לים פחות או יותר.
מה עושים במקרים , בהם יש נוף שלילי (נוף אורבני מוזנח למשל). במקרים של נוף בעייתי ישנן מספר דרכים לטיפול:
- בשלב התכנון, הפניית הבתים עם הגב אל הנוף השלילי.
- יצירת פארק מרכזי או חצר פנימית עם אלמנט מעניין והפניית הבתים פנימה במקום החוצה.
- הגבהת הבניינים והדירות כך שהנוף הבעייתי לא יורגש ביחס לנוף שנפתח כתוצאה מהגבהת הבניין.
- מרפסות- מרפסות גדולות מפצות על החוסר בנוף על ידי כך שיוצרות תחושה של מרחב חיצוני גדול.
- ירוק בעיניים – השקעה בצמחיה , עצים בגירים שחוצצים בין הנוף הבעייתי לבין הפרוייקט, יכולים ליצור שינוי משמעותי.