הקיפאון בשוק הנדל"ן נותן את אותותיו גם בשוק הווילות והבתים הפרטיים. נוסף על כך, גם מצוקת הקרקעות בישראל ומדיניות מינהל התכנון של בנייה רוויה לגובה משפיעות על שוק זה, ומובילות לירידה בקצב התחלות הבנייה של וילות ושל בתים פרטיים.
מניתוח של דרא את נתוני הלמ"ס, עולה כי ברבעון הראשון של השנה החלו להיבנות 2,637 יחידות דיור צמודות קרקע בלבד, המהוות כ־19% מסך התחלות הבנייה. מדובר בקצב שנתי מוערך של 10.5 אלף יחידות דיור, לעומת 11,073 יחידות דיור צמודות קרקע שהחלו להיבנות בכל שנת 2022.
הניתוח של חברת דרא בדק גם את הערים המובילות בבניית צמודי קרקע ברבעון הראשון, ומצא כי יישובי יו"ש מובילים עם 149 התחלות בנייה – ירידה לעומת 743 התחלות בנייה כאלה בשנת 2022 כולה.
לדברי דרור אוהב ציון, המנכ"ל והבעלים של חברת דרא, "הקיטון בבניית צמודי קרקע בישראל הוא מגמה ארוכת טווח שתלך ותתגבר עם השנים. בעשור האחרון צמודי הקרקע הולכים ומתמעטים, לאור מדיניות מינהל התכנון וגם צורך השעה לציפוף הבנייה, להקטנת דירות ושטחי מגרשים, ולעודד בנייה רוויה איפה שרק אפשר. המקום שבו ניתן למצוא הרבה צמודי קרקע הוא ביהודה ושומרון, מאחר ומחירי הקרקע שם זולים יחסית, והמדינה משקיעה לא מעט בלפתח את הישובים. ואולם, גם ביו"ש אנחנו רואים מעבר הדרגתי לבנייה רוויה או סמי רוויה (מבנים מדורגים ודירות גן-גג), במקום קוטג'ים שבלטו ביישובים אלה בכל השנים האחרונות".