המרפסת כבר מזמן לא סתם תוספת – אלא חלק בלתי נפרד מתכנון הדירה והחוויה היוקרתית של המגורים. בפרויקטים החדשים המרפסת הפכה לחלל חיוני ומבוקש שמשפיע על ערך הנכס לא פחות מהסלון עצמו. אם בעבר מרפסות היו תוספת פונקציונלית בלבד, היום הן מרחב מחיה לכל דבר וגם סמל סטטוס. למה זה חשוב לקונים? ואיך זה משפיע על ערך הנכס?
כחברת שיווק נדל"ן המתמחה בשיווק פרויקטים למגורים בכל רחבי הארץ, אנו עדים בשנים האחרונות לשינויים מהותיים באופן שבו מתוכננות ונחוות המרפסות בדירות חדשות. הפרויקטים שאנו משווקים – מבנייה מרקמית בתל אביב ועד מגדלים בירושלים ומודיעין – ממחישים היטב כיצד המרפסת הפכה לאחד האלמנטים המבוקשים והמשפיעים ביותר על חוויית המגורים, תכנון הדירה וערך הנכס.
בפרויקטים יוקרתיים ניתן לראות השקעה חסרת תקדים בעיצוב ובמפרטים של המרפסות עם מטבחי חוץ, בריכות קטנות, ריצוף יוקרתי ואפילו אזורי גינה תלויה. ככל שהצפיפות העירונית עולה, כך המרפסת הופכת לנקודת החיבור לטבע ולנוף. לכל אלה יש בנוסף להיבט העיצובי גם שיקולים בהיבטים של קונסטרוקציה ומשקל, כדי לוודא שהן לא פוגעות בדירות שמתחת כמו גם התייחסות יתרה למערכות גז ואספקת וניקוז מים.
כך למשל, בפרויקט 'מורשת טל פרימיום' במודיעין של חברת מיטל הנדסה או ב'מגדלי הקונסוליה' בירושלים של היזמים סלע בינוי ואיסתא נכסים, התכנון כלל חיזוק קונסטרוקטיבי שיאפשר בריכות גדולות ומרפסות מרווחות. במקרים כאלה, יש גם ערך כספי לא מבוטל, שכן דירות עם מרפסת ובריכה יכולות להעלות את המחיר של הנכס במאות אלפי שקלים. בנוסף, שטחי המרפסות גדלים באופן משמעותי ויש דגש על מרפסות פינתיות עם נוף פנורמי או מרפסות מדורגות שיוצרות פרטיות מקסימלית. מעבר לנוף ולהנאה מהמרפסת, המרפסת נחשבת לחלק אינטגרלי מהדירה, ויש דרישות לעמוד במינימום שטחים עבור מרפסות בהתאם לגודל הדירה. כחברת שיווק שמלווה את הפרויקט כבר בשלב התכנון ובניית התמהיל, אנו ממליצים להקטין את שטח הדירה ולתכנן מרפסת גדולה יותר על חשבון השטח העיקרי שלה ובכך לאפשר מגורים בדירה "נכונה" יותר מבחינה תכנונית וכזו שתשמור על ערכה הכלכלי גם במועד מכירתה.
לדברי קובי בן שמחון, סמנכ"ל דרא:
"בפרויקטים שאנו משווקים בתל אביב ויפו הכוללים בנייה מרקמית עם בניה לשימור, אנו מנסים להפיק את המרב מהמרפסות, גם אם הן קטנות יותר, באמצעות עיצוב חכם ושימוש בחומרים שמתאימים במיוחד לאתגר. עוד מאפיין מעניין שהתווסף בשנים האחרונות הוא המעקות. עיצוב המעקה, במיוחד בפרויקטים לשימור – השימוש במעקות בעיצוב שמותאם לאופי הבניין והסביבה מעלה את ערך הדירות ומספק פתרונות אדריכליים פונקציונליים ומרשימים. כמו שאנחנו צופים, המגמה הבאה היא מרפסות מודולריות – עם פתרונות דינמיים שמאפשרים התאמה אישית, עם מערכות קירוי חכמות שמתכווננות בהתאם למזג האוויר."
סוג נוסף של מרפסות שעובר שינוי הוא מרפסות הסוכה. מרפסות סוכה הלכתיות הן כאלו המאפשרות לקהל חרדי/דתי מסורתי להיות חשוף לשמים ולראות את הכוכבים בחג הסוכות. מדובר במרפסות שפתוחות באופן מלא לשמיים. הדרישה "למרפסות סוכה" עם גישה לשמיים גוברת בעיקר באזורים עם אוכלוסיות חרדיות, דתיות ומסורתיות, כמו ירושלים וגבעת שמואל. מדובר באתגר אדריכלי משמעותי, במיוחד במגדלים, שם יש צורך לשמור על אסתטיקה, אך גם לספק "פתרונות הלכתיים". הדרישה למרפסות סוכה מתעצמת וחשוב לאדריכלים וליזמים להתאים את הפרויקטים כך שיתנו מענה לאוכלוסיות השונות, תוך שמירה על האסתטיקה ועל תקני הבנייה כמו גם מענה לטרנדים המתפתחים.